Studio Bazar
  K.I.D.S. het verhaal van ons weeshuis in Vietnam
K.I.D.S. staat voor Kids in Distress. Onder deze vlag heeft Julius Jaspers in Ho Chi Min City in Vietnam een weeshuis laten bouwen, waar 30 wees- en verstoten meisjes een thuis vinden. Dit is het verhaal over een uniek initiatief en hoe ook u een steentje kunt bijdragen.

Hoe het allemaal begon
13 jaar geleden, Studio Bazar's Julius Jaspers was voor de zoveelste keer op zakenreis in het verre oosten en bezocht Ho CHi Min City, het voormalige Saigon, een fascinerende 'booming' stad, die een steeds grotere plek in zijn hart ging innemen. Zelf net vader geworden van een zoon, ging echter ook een steeds grotere plek in zijn hart uit naar de kinderen in deze stad. Elke dag stromen de straten van Saigon vol met duizenden kinderen die met ansichtkaarten en sigaretten de kost bij elkaar scharrelen en ´s avonds veelal geen huis hebben om naar terug te gaan. Meisjes lopen daarbij extra gevaar om in het prostitutiecircuit verzeild te raken. Julius besloot dat hij iets voor deze kinderen wilde doen. Met behulp van de lokale Studio Bazar-vertegenwoordiger werd contact gelegd met de liefdadigheidskring van de Womens Charity Association of HCMC. Zij zochten voor een drietal projecten financiers. Julius koos voor een project in de stad zelf, zodat hij regelmatig zelf een kijkje kon gaan nemen. Julius, zijn familie en Studio Bazar financierde de bouw van een gloednieuw ´safehouse´, dat plaats biedt aan 30 meisjes. Daarnaast heeft Studio Bazar zich voor tien jaar garant gesteld voor de exploitatiekosten. In oktober 1998 werd het huis officieel geopend en gedoopt tot ´Sunflower´, de Zonnebloem. Sinds de opening van het safehouse hebben al ruim 60 meisjes tussen de 5 en 15 jaar in het huis gewoond. Hun straatleven is verruild voor een normaal, onbezorgd kinderleven, waarin ze naar school gaan, kunnen spelen en verzekerd zijn van gezonde voeding en een dak boven hun hoofd. De dagelijkse verzorging is in handen van twee leidsters, een directrice en natuurlijk een kokkin.

Meer huizen
Julius zijn initiatief kent een vervolg . De "blauwdruk" van het Sunflower house werd gebruikt voor een shelter in district 3 van de familie van Opdorp, het Lotus house van de familie Winter, het Sunlight house van Theo van Olphen en Barbara Kruimer en het Lemongrass van 30 (!) verschillende Nederlandse sponsoren. Het gaat de kinderen meer dan goed. Iedereen is gezond en gaat naar school, er wordt aandacht besteed aan Engels en de digitale snelweg en er is zelfs Nederlandse dental care.

Dental Clinics
Ieder jaar in oktober komen er 3 tandartsen van Dental Clinics naar het verre Ho Chi Minh City om daar de monden van 120 kinderen up to date te brengen en te houden. De behandelingen vinden steevast plaats in de Maple Dental Clinic van Dr Andrew Tsang, die ook de rest van het jaartoeziet op de nabehandelingen en controles. Persoonlijk zijn deze tandartsen overigens ook sponsor van een bedje in het Lemongrass huis.

Lemongrass Kids House
De laatste loot aan de boom is het Lemongrass Kids House. Wat ooit als voorbeeld diende voor het Sunflower Kids House was 2 jaar geleden ineens verworden tot een bouwval. De hoofdsponsor, een Zwitserse pater, was te ziek om nog te ondersteunen, en de boel verpauperde. Ook dit project is opgepakt, deze keer met hulp van ondernemer Eric Winter, en voor elk bedje is een sponsor gezocht en gevonden. Het huis, wat op instorten stond, is helemaal gerenoveerd dankzij een financiële injectie van Nico McGough en zijn wijnkoperij de Gouden Ton.

Strijkstok? Niet dus!!
Als u goede doelen steunt met een financiële bijdrage, blijft er altijd wat aan de strijkstok hangen. Dat is logisch, want elke liefdadigheidsorganisatie bestaat uit mensen die er hun brood mee verdienen en een kantoor nodig hebben. Bovendien hebben liefdadigheidsorganisaties zoveel projecten onderhanden, dat u als individuele contribuant geen idee heeft waar uw geld naartoe gaat. Steunt u het K.I.D.S.-project, dan weet u precies waar uw bijdrage naartoe gaat, en hoeft u niet bang voor de ´strijkstok´ te zijn. Studio Bazar medewerkers verlenen hand- en spandiensten aan het K.I.D.S.- project in de baas zijn tijd en bedrijven en instellingen sponsoren het project door gratis hun diensten en producten ter beschikking te stellen. Overheadkosten zijn er dus niet. Honderd procent van uw bijdrage komt dus bij de kinderen terecht.

Food & Fun for Kids
Een paar keer per jaar organiseert Julius een soort charity diner. De ene keer in de Kauwgomballenfabriek, de andere keer in Ho Chi Minh City, meestal bijgestaan door zijn vrienden Ron Blaauw en Alain Caron. Wilt u dit een keer meemaken, stuur dan een mailtje naar smartcook@euronet.nl en laat u op de gastenlijst zetten.

Wilt u helpen?
Velen gingen u voor, anonieme en bekende particulieren, maar ook bedrijven zoals de HME groep (o.a. Ron Blaauw restaurant), wijnkoperij de Gouden Ton en Serax Belgium. Maak uw bijdrage over op ABN/AMRO bank nr. 46 53 38 666 t.n.v. Stichting K.I.D.S., Amsterdam.